Δάσος Τραχείας Πεύκης-Δρυς-Καστανιάς, περιοχή «Άσπρα Χώματα» στο όρος Άμπελος

SW_ROU~3

Από την περιοχή των «Κιουλάφηδων» ακολουθώντας το χωμάτινο δρόμο προς την περιοχή «Τσούκα», το δάσος με πεύκα στους «Κεχαγιάδες», το σημείο που ονομάζεται από τους ντόπιους «Ψι», φτάνουμε στο πυκνόφυτο δάσος στην περιοχή «Άσπρα Χώματα» με βελανιδιές, τραχεία πεύκη και καστανιές, αλλά και υπέροχη θέα στο ορεινό ανάγλυφο της Σάμου.

Η βλάστηση του όρους Άμπελος στην περιοχή των Βουρλιωτών, είναι πολύ πλούσια. Κυριαρχούν τα πεύκα στα χαμηλά, η τραχεία πεύκη και ψηλότερα η μαύρη πεύκη, που σχηματίζει εκτεταμένα μονότονα δάση – εναλλασσόμενα με αμπέλια σε αναβαθμίδες. Υπάρχουν ακόμα βελανιδιές, καστανιές και άλλα είδη δένδρων, μαζί με θάμνους, φρύγανα και γεώφυτα, στις πιο άγονες και βραχώδεις περιοχές. Γενικά, η περιοχή είναι σημαντική από οικολογική άποψη διότι σ’ αυτήν μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά ενδημικά και σπάνια φυτά. Τα ξύλα από αυτά τα δάση χρησιμοποιούνταν κυρίως για την κατασκευή βαρελιών και μεγάλων οινοδεξαμενών αποθήκευσης σαμιακού οίνου, από ντόπιους τεχνίτες-βαρελοποιούς με μεγάλη επιδεξιότητα.

Ένα ξύλινο βαρέλι προσδίδει στο κρασί αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του ξύλου από το οποίο είναι φτιαγμένο και επιτρέπει στο οξυγόνο  να έρθει σε αργή και ελεγχόμενη επαφή με το κρασί.

Δάσος Τραχείας Πεύκης-Δρυς-Καστανιάς, περιοχή «Άσπρα Χώματα» στο όρος Άμπελος

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!