Αγγλικά
Μενού
Κλεισιμο
logo
Φίλτρα
Οινοποιεία
Χρονολογικές περίοδοι
Χώρες
ΑρχαιότηταΝεότερη ιστορία - Σύγχρονη ιστορία
AEGEAN FOODS GMBH

Αντιπρόσωπος του ΕΟΣ Σάμου.

Carl-Benz-Straße 23, 60386 Frankfurt am Main, Γερμανία, +49 69 42601730

Ambrosia – Authentic Greek Taste

Αντιπρόσωπος του ΕΟΣ Σάμου.

Bruine Kilhaven, Van der Kunstraat 12, 4251 LN Werkendam, Κάτω Χώρες

Barrique Fine Wines

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Βακάκης.

3 Emerald Street, York, YO31 8LQ, Phone 01904 207039, Email info@barriquefinewines.com

CANETTE Quality Wines S.A

Αντιπρόσωπος του ΕΟΣ Σάμου.

Rue de Witte de Haelen 28, 1000 Bruxelles, Βέλγιο

Cava Nektar

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Nopera.

Ερμού 121, Αθήνα 10555

Divine Tastes Ε.U.

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Nopera.

Tuchlauben 7a, 1010, Vienna – Austria, ATU 71957224, FN 484902t

ELLENIKÁ SRL

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Nopera.

Via Panama 52 00198 Roma

ERGON Agora

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Nopera.

Π. Μελά 42, Θεσσαλονίκη 546 22

Glud Vin

Αντιπρόσωπος του ΕΟΣ Σάμου.

Nikkelvej 1, 8940 Randers, Δανία

Herve Restaurant

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Βακάκης.

TRION IERARCHON 170, 118 52, ATHENS, GREECE, T. 210 34 71 332, M. 693 6637873, info@herve-restaurant.com

KOLONAKI Group of Companies

Αντιπρόσωπος του ΕΟΣ Σάμου.

7 Vulcan St, Etobicoke, ON M9W 1L3, Καναδάς

Malbty&Greek Wholesale Limited

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Nopera.

Arch 17, Apollo Business Park Lucey Way, London, SE16 4ET

MAMOS Wines

Αντιπρόσωπος του οινοποιείου Χατζηιωάννου.

Mamos Wines Sphinxlunet 127-E 6221 JK Maastricht Netherlands, www.mamoswines.nl,  tel: +3 16 52 41 61 86

SARL DIONIS

Αντιπρόσωπος του ΕΟΣ Σάμου.

35 rue d’Yvours 69540 Irigny  tél. :+33 (0)4 72 31 02 06

The Somerset Wine Co.

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Βακάκης.

Market Place, Castle Cary, Somerset, BA7 7AL, 01963 548228, info@somersetwinecompany.com

Vin du Sud

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Nopera.

Frau Pilar Meladinis Neuhauserstr. 15 81331 München

Καραμπουρνάκι, Θεσσαλονίκη – Σαμιακοί αμφορείς στον Θερμαϊκό κόλπο

Τα παραδείγματα σαμιακών αμφορέων από την περιοχή του Θερμαϊκού αποδεικνύουν την έντονη εμπορική δραστηριότητα του νησιού.

Στο εργαστήριο της Σάμου αποδίδεται ένας σαμιακός αμφορέας που εντοπίστηκε στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι . Ο αμφορέας σώζεται σχεδόν ακέραιος και χρονολογείται στα τέλη του 7ου με α’ μισό του 6ου αι. π.Χ.. Στην ίδια περίοδο χρονολογείται και ένας ακέραιος αμφορέας από τις σωστικές ανασκαφές στην τράπεζα Τούμπας.

Πηγή κειμένου και εικόνας: Μελπομένη Καρτά, Μεταπτυχιακή Εργασία, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: http://ikee.lib.auth.gr/record/321609/files/GRI-2020-28641.pdf

Μεθώνη Πιερίας – Σαμιακοί αμφορείς στον Θερμαϊκό κόλπο

Τα παραδείγματα σαμιακών αμφορέων από την περιοχή του Θερμαϊκού αποδεικνύουν την έντονη εμπορική δραστηριότητα του νησιού.

Δεκαέξι δημοσιευμένα τμήματα ή όστρακα σαμιακών αμφορέων που φέρουν graffiti προέρχονται από το «Υπόγειο» της Μεθώνης. Ο μεγαλύτερος αριθμός αμφορέων χρονολογείται στα τέλη του 8ου – αρχές 7ου αι. π.Χ.. Οι αμφορείς της Μεθώνης που έχουν χρονολογηθεί στα τέλη του 8ου αποτελούν στην πραγματικότητα τα μόνα παραδείγματα πρώιμων σαμιακών αμφορέων στο Βόρειο Αιγαίο.

Πηγή κειμένου και εικόνας: Μελπομένη Καρτά, Μεταπτυχιακή Εργασία, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: http://ikee.lib.auth.gr/record/321609/files/GRI-2020-28641.pdf

Ο Μάρκος Αντώνιος & η Κλεοπάτρα στη Σάμο – Αλεξάνδρεια – Αίγυπτος

Ο Μάρκος Αντώνιος, ο διάσημος Ρωμαίος στρατηγός, και η Κλεοπάτρα, η Ελληνίδα βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου, που απαθανατίστηκαν σε μια τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είχαν μια θυελλώδη σχέση και πέρασαν μία περίοδο της ερωτικής τους σχέσης στο ελληνικό νησί της Σάμου το καλοκαίρι του 32 π.Χ. Τον Απρίλιο του 32 π.Χ. το ζευγάρι απέπλευσε από την Έφεσο στη Σάμο, φέρνοντας μαζί του μια συνοδεία δημοφιλών ηθοποιών, κωμικών και μουσικών. Η Adrienne Mayor,η Αμερικανίδα ιστορικός, στο τελευταίο της βιβλίο που εκδόθηκε το 2022 δίνει μια λαμπρή μυθιστορηματική περιγραφή των διακοπών τους , μεταξύ των οποίων αναφέρει:  Για τρεις εβδομάδες τα γλέντια τους ήταν μεγάλο θέμα στην Ελλάδα: το νησί αντηχούσε από τους ήχους των αυλών και των λαούτων -γίνονταν πλούσια, «μεθυσμένα» συμπόσια και ολονύχτιες παραστάσεις.

Υπήρξαν κι άλλες κραιπάλες με ποτό, παρελάσεις με πυρσούς και εξωφρενική συμπεριφορά. Ο Αντώνιος ντύθηκε με στολή Διονύσου. Η Κλεοπάτρα αγόρασε πινακίδες από όνυχα και κρύσταλλο, τις χάραξε με ερωτικά μηνύματα και τις έστειλε στον Αντώνιο. Ο Αντώνιος προκάλεσε σκάνδαλο χαϊδεύοντας τα πόδια της δημοσίως. Όπως εξηγεί η ιστορικός Adrienne Mayor η Κλεοπάτρα αγαπούσε πολύ το λουτρό, ενώ ο Αντώνιος, σύμφωνα με την έρευνα της Mayor, βρισκόταν σε μόνιμη μέθη, εξαιτίας του πεντανόστιμου κρασιού του νησιού.

Ο Σαμιακός οίνος εξάγεται στη Γαλλία

Το 1870 κάνει την εμφάνιση του το έντομο της φυλλοξήρας στη Γαλλία, το οποίο και καταστρέφει εκατομμύρια στρέμματα γαλλικών αμπελώνων. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης των σαμιώτικων κρασιών, τα οποία σημειώνουν σημαντικότατη αύξηση πωλήσεων και τιμών το 1880, με ρεκόρ ακτοπλοϊκών συνδέσεων για το νησί της Σάμου!

Οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας, λόγω του γνωστού προβλήματος της φυλλοξήρας, στράφηκαν στην εισαγωγή ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων σαμιακού οίνου. Το 1883 από συνολική παραγωγή 99.300 στατήρων, οι 62.000 εξήχθησαν στη Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα αυτού,  το Μοσχάτο Σάμου θεωρείται σήμερα συγγενής ποικιλία -αν όχι ταυτόσημη-με τη Γαλλική Muscat de Frontignan που καλλιεργείται στη μεσημβρινή Γαλλία, όπως σημειώνει και ο καθηγητής αμπελουργίας Οδ. Νταβίδης στην «Αμπελογραφία».

Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία του Θεοδώρου Bent (Journal of Hellenic Studies, 1886) ότι όλη η περιοχή της αρχαίας πόλης στο «Τηγάνι» (Πυθαγόρειο) καλυπτόταν από αμπέλια, τα οποία έφταναν ως το Κάστρο του Λυκούργου αλλά και πιο χαμηλά, προς το λιμάνι.

Ο Σαμιακός οίνος και η Καθολική Εκκλησία

Η Καθολική Κοινότητα της Σάμου, πριν την δημιουργία της «Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» και την (αναγκαστική τότε) οινοποίηση και εμπορία του προϊόντος μέσω αυτής, είχε το ρόλο τροφοδότη και διακινητή γλυκού κρασιού για τις ανάγκες της Καθολικής Εκκλησίας σε Γαλλία, Ιταλία, Αφρική και αλλού.

Είναι ζωντανές ακόμη οι μνήμες των παλιών κατοίκων της Σάμου αλλά και καθολικών ιερέων από τα υπόγεια της «Καθολικής Εκκλησίας» επί της παραλιακής οδού της Σάμου.

Ήταν γεμάτα με χτιστές δεξαμενές σαμιακού οίνου αλλά και υπερμεγέθη ξύλινα βαρέλια, το καθένα από τα οποία έφερε «οικόσημα» Καρδιναλίων. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της τελευταίας ηγουμένης του Τάγματος του Αγ. Ιωσήφ στη Σάμο, αδελφής Μικελίνας, στον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από τους Γερμανούς, το κρασί από τα υπόγεια της εκκλησίας έρεε στο λιμάνι, αλλάζοντας ως και το χρώμα της θάλασσας!

Το σαμιώτικο Μοσχάτο κρασί ως και σήμερα, τροφοδοτεί τις Καθολικές Αποστολές σε διάφορες χώρες, αν και σαφώς σε μικρότερες ποσότητες.

Ο Σαμιακός οίνος σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη

Pierre de Gigord Collection of Photographs of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey, 1850-1958

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1860 η δυναμική της αμπελουργίας αναδείχθηκε, όταν με το θειάφι η παραγωγή είχε ανακάμψει. Σαμιακά προϊόντα μεταξύ των οποίων η σταφίδα και το κρασί στάλθηκαν αρχικά στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια το 1863 στην έκθεση του Λονδίνου.

Αφενός, τα ανοίγματα αυτά στις εκθέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές και, αφετέρου, η απόσπαση βραβείων ή επαίνων συνέτειναν στο να ληφθούν από την ηγεμονική διοίκηση μέτρα βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας του σαμιακού οίνου.

Τα μέτρα ήταν: α. η πρόσκληση ειδικού οινοποιού από τη Γαλλία για να διδάξει τους αγρότες αμπελουργία και οινοποίηση, και β. η ίδρυση οινοποιητικής εταιρείας για την εμπορία και διαχείριση των κρασιών. ”

Πηγή φωτογραφίας: http://www.eskiistanbul.net/tag/1860/

Ο Σαμιακός οίνος σε έκθεση στο Λονδίνο

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1860 η δυναμική της αμπελουργίας αναδείχθηκε, όταν με το θειάφι η παραγωγή είχε ανακάμψει. Σαμιακά προϊόντα μεταξύ των οποίων η σταφίδα και το κρασί στάλθηκαν αρχικά στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια το 1862 στην έκθεση του Λονδίνου.

Αφενός, τα ανοίγματα αυτά στις εκθέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές και, αφετέρου, η απόσπαση βραβείων ή επαίνων συνέτειναν στο να ληφθούν από την ηγεμονική διοίκηση μέτρα βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας του σαμιακού οίνου. Τα μέτρα ήταν: α. η πρόσκληση ειδικού οινοποιού από τη Γαλλία για να διδάξει τους αγρότες αμπελουργία και οινοποίηση, και β. η ίδρυση οινοποιητικής εταιρείας για την εμπορία και διαχείριση των κρασιών.

 

Οινοποιείο Χατζηιωάννου

Το οινοποιείο Χατζηιωάννου στοχεύει έξ’ αρχής στην παραγωγή οίνων υψηλών προδιαγραφών. Έχοντας ιδιαίτερη εκτίμηση στην ποικιλία μοσχάτο λευκό μικρόρωγο, την φημισμένη από αρχαίων χρόνων ποικιλία της Σάμου, στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη της με όλους τους λευκούς ξηρούς και φυσικούς γλυκούς οίνους να αποτελούνται αποκλειστικά από την ποικιλία αυτή. Για την διασφάλιση της ποιότητας ο ετήσιος αριθμός φιαλών είναι περιορισμένος και αριθμημένος. Κάποιες από αυτές τις φιάλες ταξιδεύουν προς την Ολλανδία, με σκοπό σύντομα να ταξιδέψουν και σε άλλες χώρες.

 
ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αντιπρόσωπος του Οινοποιείου Nopera.

Βηλαρά 44, Ιωάννινα

Σαμιακός αμφορέας στο Μπερεζάν της Ουκρανίας

Στη νησίδα Μπερεζάν (την αρχαία Βορυσθενίτιδα) στην Ουκρανία, τον αρχαιότερο ελληνικό οικισμό του Βορρά, έχουν ανακαλυφθεί πολλά αγγεία από τη Σάμο, τη Ρόδο και τη Χίο, του 7ου-6ου π.Χ. αι.
Ξεχωρίζει αμφορέας από τη Σάμο που χρονολογείται τον 6ο αι. π.Χ. και απεικονίζει πανηγυριστές. Συγκεκριμένα, κεντρικό θέμα της εικονογράφησης του σαμιώτικου αγγείου είναι το ζεύγος των «κωμαστών» (πανηγυριστές), που πίνουν κρασί και μετέχουν σε χορευτικό δρώμενο προς τιμήν του θεού Διονύσου. Ο σαμιακός αμφορέας φυλάσσεται και εκτίθεται στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.”

Από το βιβλίο «Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα»

Το μοσχάτο κρασί μεταβαίνει στη Σμύρνη

Την περίοδο του 1600 έως και τον επόμενο αιώνα, τα νοικοκυριά φαίνεται να συνδυάζουν την αμπελοκαλλιέργεια με την καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών και διαφόρων δένδρων. Έτσι εξασφάλιζαν αφενός τα απαραίτητα προϊόντα για τη διαβίωση τους και αφετέρου, με την πώληση του κρασιού και μέρους των οπωρολαχανικών, εξασφάλιζαν το απαραίτητο χρηματικό κεφάλαιο για την κάλυψη των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων τους.

Κατά τον επόμενο αιώνα (1700 με 1800) υπάρχουν πλήθος μαρτυρίες, κυρίως περιηγητών, οι οποίοι καταγράφουν ως σημαντικότερη παραγωγική δραστηριότητα της Σάμου, την αμπελοκαλλιέργεια.  Το μοσχάτο κρασί μετατρέπεται σε καθαρά εξαγώγιμο είδος, αφού προοριζόταν για πώληση στους Γάλλους εμπόρους της Σμύρνης.

Το ναυάγιο της Κυρήνειας – Κύπρος

Το ναυάγιο της Κυρήνειας ήταν ένα εμπορικό πλοίο των κλασικών χρόνων, μόλις 15 μέτρων, το οποίο βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας κοντά στην πόλη της Κυρήνειας της Κύπρου. Το αρχαίο ναυάγιο ήταν ένα καταπληκτικό εύρημα γιατί εκτός από το φορτίο είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση και το ξύλινο σκαρί. Το φορτίο που κουβαλούσε όταν βυθίστηκε ήταν 403 αμφορείς για μεταφορά κρασιού, 29 μυλόπετρες, μερικά χάλκινα νομίσματα, διάφορα σκεύη για την προετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού.
Το πλοίο της Κυρήνειας είχε ταξιδέψει στο Αιγαίο σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το θαλασσινό εμπόριο ήταν στη πλήρη άνθισή του. Το φορτίο του πλοίου δίνει ενδείξεις για τους σταθμούς που είχε κάνει το πλοίο κατά το τελευταίο του ταξίδι.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του φορτίου ήταν οξυπύθμενοι αμφορείς, για την μεταφορά κρασιού και λαδιού, από τη Ρόδο και τη Σάμο. Οι μυλόπετρες φορτώθηκαν από τη Νίσυρο ή ακόμα και από την Κω. Τα αμύγδαλα ίσως να είχαν φορτωθεί από την Κύπρο. Το πλοίο λοιπόν κινούνταν στο Ανατολικό Αιγαίο. Πιθανόν λοιπόν να ξεκίνησε από τη Σάμο, μετά ίσως έκανε μια στάση στην Κω ή στη Νίσυρο για να φορτώσει μυλόπετρες, μετά στη Ρόδο, το λιμάνι της οποίας αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο της εποχής, όπου θα φόρτωσε τους πολλούς αμφορείς με το κρασί. Μετά θα κατευθύνθηκε στην Κυρήνεια της Κύπρου και ακολούθησε το ναυάγιο.

Το Σαμιώτικο κρασί ταξιδεύει σε διάφορες χώρες μέσω του NOPERA WINERY

Τα τελευταία χρόνια τα κρασιά του NOPERA WINERY εξάγονται με επιτυχία σε αγορές με αξιώσεις και ισχυρό ανταγωνισμό όπως είναι η Ιταλία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία. Σε αυτές τις αγορές διοχετεύεται ένα σημαντικό μέρος της συνολικής παραγωγής του NOPERA WINERY με τάση συνεχούς αύξησης.

Στόχος του NOPERA WINERY είναι, στο άμεσο μέλλον, ο όγκος των εξαγωγών να διπλασιαστεί και σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζει και χρηματοδοτεί τα πλάνα της ανάπτυξής του.

Παρακάτω, αναφέρονται οι εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού με τις οποίες συνεργάζεται το NOPERA WINERY για την προώθηση του σαμώτικου κρασιού στη λιανική αγορά ξένων χωρών.

Το Σαμιώτικο κρασί ταξιδεύει σε διάφορες χώρες μέσω του VAKAKIS WINERY

Φιλοδοξία της VAKAKIS WINERY είναι το κρασί της να γίνει ο πιο αναγνωρίσιμος ποιοτικός πρεσβευτής του Σαμιώτικου κρασιού στο εξωτερικό. Ήδη εξάγει σε Κίνα, Hong – Kong και Ελβετία, Γερμανία και Ολλανδία, ενώ υπάρχει στα άμεσα σχέδια η επέκταση σε καινούργιες αγορές.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της VAKAKIS WINES, έναντι του ανταγωνισμού, συνοψίζονται στην επιλογή σταφυλιών από τα καλύτερα terroir της Σάμου, στην ανάδειξη τοπικών γηγενών ποικιλιών, στη μη ύπαρξη δανεισμού, στον έλεγχο του λειτουργικού κόστους και στην άμεση λήψη αποφάσεων.

Το Σαμιώτικο κρασί ταξιδεύει σε διάφορες χώρες μέσω του ΕΟΣ Σάμου

Το Σαμιώτικο κρασί αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον ΕΟΣΣ,  το Toronto του Καναδά, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία, Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Δανία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Κίνα, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Ρουμανία κ.α. Νέες αγορές διαρκώς προστίθενται, στο σύνολο των 24 χωρών.

Η ΕΟΣΣ χρησιμοποιεί τόσο το άμεσο, όσο και το έμμεσο κανάλι διανομής. Συγκεκριμένα, με το άμεσο κανάλι, διεξάγει είτε χοντρικά είτε λιανικά από το οινοποιείο στους καταναλωτές. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τον χώρο και να αντικρύσουν το περιβάλλον και τις συνθήκες παραγωγής.

Με το έμμεσο κανάλι, η διανομή επιτυγχάνεται μέσα από διάφορα δίκτυα ή κανάλια, προκειμένου να συνδεθεί η ΕΟΣΣ με τους καταναλωτές, χρησιμοποιώντας διάφορες ανεξάρτητες εταιρείες (πχ. αεροπορικές, ναυτιλιακές). Η διανομή των προϊόντων της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου στην ελληνική αγορά (εκτός της Σάμου) και στην Κύπρο, γίνεται από τη Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ ΑΒΕΕΠ.

logo_footer

Το έργο

© 2023 Aegean Solutions. All rights reserved.

Pin It on Pinterest