Έθιμα Σαμιακού τρύγου

SW_ROU~3
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου, τα έθιμα που διατηρούσαν κατά την περίοδο του τρύγου ήταν κυρίως δύο:
Το «μιτζί» και Η «αλλαξιά».
Ο αμπελουργός που είχε ανάγκη από βοήθεια για τις αμπελουργικές του εργασίες, όριζε ότι την οριζόμενη ημέρα έχει “μιτζί” (Η λέξη πιθανόν προέρχεται από παραφθορά της τουρκικής λέξης “μετζάανε”= δωρεά, χάρη). Τη συγκεκριμένη ημέρα, συγγενείς, φίλοι και κάποιοι συγχωριανοί συγκεντρώνονταν στον αμπελώνα και δούλευαν χωρίς αμοιβή. Ο ιδιοκτήτης κερνούσε κρασί και “τραγήματα παντοία”.
Το ίδιο έκαναν οι κοινότητες των χωριών της Σάμου στο σύνολό τους κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου (γιορτή τού Αγίου Φιλίππου) για τις χήρες με μικρά παιδιά, που δεν είχαν κάποιους να τους βοηθούν στις αμπελουργικές εργασίες.
Η «αλλαξιά» αποτελεί μια εθιμοτυπική για τη Σάμο κίνηση αλληλεγγύης, που διαρκεί ως τις μέρες μας. Ο αμπελουργός προσκαλεί να τον βοηθήσουν στον τρύγο του αμπελώνα του, πράγμα που θα το ανταποδώσει κι εκείνος με τη σειρά του, όταν του ζητηθεί, από εκείνους που τον βοήθησαν.
Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!