Καθολική Εκκλησία, Σάμος (Παλαιός Λιμένας Βαθέος)

SW_ROU~3

H Καθολική Μονή Κοίμησης και Μετάστασης της Θεοτόκου (ή «Φραγκοκλησιά» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι κάτοικοι), χτίστηκε το 1901 και βρίσκεται σε ένα μεγαλοπρεπές κτήριο, επί της παραλιακής λεωφόρου της Σάμου. Το κτήριο αυτό έως και το 1970 λειτουργούσε ως Μοναστήρι των «μοναχών της Ιεραποστολής της Αφρικής», αλλά και ως ενοριακός Ναός.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η Καθολική Κοινότητα της Σάμου, πριν την δημιουργία της «Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» και την (αναγκαστική τότε) οινοποίηση και εμπορία του προϊόντος μέσω αυτής, είχε το ρόλο τροφοδότη και διακινητή γλυκού κρασιού για τις ανάγκες της Καθολικής Εκκλησίας σε Ιταλία, Αφρική και αλλού.

Είναι ζωντανές ακόμη οι μνήμες των παλιών κατοίκων της Σάμου αλλά και καθολικών ιερέων από τα υπόγεια της «Καθολικής Εκκλησίας», τα οποία ήταν γεμάτα με χτιστές δεξαμενές σαμιακού οίνου αλλά και υπερμεγέθη ξύλινα βαρέλια, το καθένα από τα οποία έφερε «οικόσημα» Καρδιναλίων.

Η «Καθολική Εκκλησία» σήμερα ανήκει σε ιδιώτες και υπάγεται θρησκευτικά στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου. Το κτίριο παρουσιάζει σημαντικές διαβρώσεις.

Καθολική Εκκλησία, Σάμος (Παλαιός Λιμένας Βαθέος)

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!