Λαογραφικό Μουσείο Μεσογείου – Πρώην Συνεταιρισμός

eikona_post

Το λαογραφικό μουσείο Μεσογείου βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μεσόγειο, στο κέντρο της Σάμου, σε υψόμετρο 570 μέτρων. Το χωριό ανήκει στο Δήμο Ανατολικής Σάμου, στην Τοπική Κοινότητα Μεσογείου και είναι το τρίτο ψηλότερο χωριό στο νησί, στους πρόποδες του βουνού Άμπελος (ή Καρβούνης). Σε αυτή την ορεινή κοινότητα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη ζωντανή ιστορία του τόπου και να αναβιώσει την καθημερινή ζωή των κατοίκων αρκετές δεκαετίες πίσω στο παρελθόν.

Σύντομη ιστορία

Το λαογραφικό μουσείο Μεσογείου ανήκει στον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσογείου «Η Ζωοδόχος Πηγή» και η δημιουργία του ήταν πρωτοβουλία ανθρώπων του χωριού, οι οποίοι συγκέντρωσαν με μεγάλη προσπάθεια τα εκθέματα και από το 1972, που κατασκευάστηκε ο πρώτος όροφος του κτιρίου που στεγάζεται το μουσείο, είναι διαθέσιμα στο κοινό για επίσκεψη. Παρατηρώντας την προσπάθεια των πρωτοπόρων του μουσείου, οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν κι εκείνοι με τη σειρά τους να προβαίνουν σε δωρεές οικογενειακών αντικειμένων στο μουσείο, κι έτσι δημιουργήθηκαν οι συλλογές που εκτίθενται. Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου για το μουσείο, μέσα σε αυτά είναι η επισκευή και ανακαίνιση του κτιρίου (μετά τον σεισμό του 2020), καθώς και η συντήρηση του.

Λαογραφικό Μουσείο Μεσογείου (πρώην Συνεταιρισμός)

Κύρια εκθέματα

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από το χωριό Μεσόγειο με τα περισσότερα να ανήκουν χρονικά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Η πολύτιμη συλλογή του μουσείου Μεσογείου περιλαμβάνει πληθώρα παλιών φωτογραφιών από τη ζωή στο νησί, παραδοσιακά έπιπλα του νοικοκυριού, σκεύη, σπάνια έγγραφα και εργαλεία της εποχής, όπως ο αργαλειός, το αλέτρι, το πατητήρι του σταφυλιου και πολλά άλλα. Μέσα σε αυτό το χώρο με τις ιδιαίτερες συλλογές εκθεμάτων αλλά και υποβοηθούμενος από το καταπράσινο τοπίο του χωριού, ο επισκέπτης γνωρίζει κι έρχεται σε επαφή με το παρελθόν του τόπου και με τις πολιτιστικές του ρίζες. Κύριος στόχος του μουσείου και του συλλόγου είναι να ωθήσει τον κόσμο να γνωρίσει βαθύτερα τον τρόπο ζωής στο νησί, και συγκεκριμένα στο Μεσόγειο, μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο με τεκμήρια τα εκθέματα που με τόσο κόπο και μεράκι συλλέχθηκαν και συντηρούνται στο μουσείο.

Πληροφορίες για Επισκέπτες

Το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Μεσόγειο, το οποίο απέχει 19 χιλιόμετρα από την πόλη του Πυθαγορείου, 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου και 22 χιλιόμετρα από το Καρλόβασι. Από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και πριν μερικά χρόνια, το μουσείο ήταν ανοιχτό τακτικά δύο φορές την εβδομάδα και λειτουργούσε με μη υποχρεωτικό κόμιστρο. Πλέον, το μουσείο λειτουργεί κυρίως την θερινή περίοδο, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις που το μουσείο είναι ανοιχτό και κατά τη χειμερινή περίοδο, για κάποια συνεννοημένη ξενάγηση στα διαθέσιμα τηλέφωνα ή εκπαιδευτική επίσκεψη σχολείου.

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!