Οινοποιείο Nopera

eikona_post

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στα μέσα του 19ου αιώνα η ιστορική οικογένεια Nopera φεύγει από το νησί της Μάλτας και εγκαθίσταται στο νησί της Σάμου. Στη Σάμο αρχικά η οικογένεια ασχολείται με το Σαμιώτικο κρασί δημιουργώντας ένα κρασί υψηλής ποιότητας από την ποικιλία του λευκού μοσχάτου, και αργότερα ξεκινώντας την εμπορεία Μοσχάτου με εξαγωγές σε διάφορες χώρες.  Η δραστηριότητα του οινοποιείου, όπως και όλων των άλλων οινοποιείων της εποχής, σταματάει το 1934 με τη θέσπιση της νομοθεσίας περί της Αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού για τους αμπελουργούς της Σάμου.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 2000, αρχίζει ο αγώνας για την άρση του νόμου της Αναγκαστικότητας και την πορεία προς την απελευθέρωση της αγοράς και της αδειοδότησης του Σαμιακού κρασιού. Στον αγώνα αυτό η οικογένεια Nopera συμμετείχε ενεργά στηρίζοντάς την ιδέα της αναβίωσης και το όραμα της αλλαγής της νομοθεσίας. Τελικά, η άρση της αναγκαστικότητας, που καταργεί τον αναγκαστικό χαρακτήρα του ΕΟΣ Σάμου, η οποία επιβλήθηκε βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έλαβε επίσημο χαρακτήρα στις 27 Απριλίου 2016.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟIΕΙΟ

Το 2013 ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ιδιωτικό οινοποιείο της Σάμου από το 1934,  η ‘’Nopera winery’’  της οικογένειας του Νικόλαου Μυτιληναίου, συνεχίζοντας την οινική οικογενειακή παράδοση, αναβιώνοντας τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες και αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις διάφορες ποικιλίες της ξηρής διάστασης.

Η Nopera διαθέτει τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες, 40 στρεμμάτων, σε διαφορετικές περιοχές της Σάμου, στους οποίους υπάρχουν αμπέλια με μ.ο.ηλικίας 30 έτη.

Ξεκινώντας από την πρώτη ύλη από βιολογικούς αμπελώνες και εν συνεχεία με ήπιες μεθόδους οινοποίησης, στόχος είναι να δώσουν το 100% της ποικιλίας τους στο τελικό προϊόν, το κρασί.

Οινοποιείο Nopera

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Σήμερα, το boutique οινοποιείο Nopera πέρα από το Nopera Epitome, το κλασσικό, πληθωρικό σαμιώτικο κρασί σε γλυκιά οινοποίηση, μας συστήνει το Nopera Roya Oak, το πρώτο Μοσχάτο Σάμου που ζυμώνεται και ωριμάζει σε δρύινο βαρέλι. Διακριτικά αρώματα βανίλιας με νότες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων συνθέτουν ένα πολύπλοκο και ισορροπημένο μοσχάτο, έτσι όπως δεν το έχουμε δοκιμάσει ξανά.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – Ο ΣΤΟΧΟΣ

Η Φιλοσοφία του ”Nopera winery”  είναι να καινοτομούν, να εξελίσσονται, να παράγουν εκλεκτά κρασιά, ανεξάρτητα με το χρόνο και το κόστος που απαιτείται, και να δίνουν στο οινόφιλο κοινό των Ελλήνων αλλά και των ξένων επισκεπτών την απόλυτη έκφραση γεύσης και αρωμάτων της ιδιαίτερης ποικιλίας τους.

ΦΙΑΛΕΣ

  • NOPERA 2014 VINTAGE,375ml
  • NOPERA EPITOME, 500ml
  • NOPERA ROYA
  • NOPERA ROYA OAK

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πορφυρίου 3, 83200 Καρλοβάσι,
Σάμος, Ελλάδα
+30 6987 083 307
info@noperawine.com

STORE LOCATOR

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!