Σαμιακός οίνος και Ορθόδοξη εκκλησία

SW_ROU~3
Η Σάμος εδώ και αιώνες παράγει ποιοτικό σαμιακό οίνο για τη Θεία Μετάληψη, προμηθεύοντας τις περισσότερες Μητροπόλεις στη χώρα αλλά και εκτός αυτής. Στα αρχεία του Συνεταιρισμού διατηρούνται επιστολές με επαινετικές κριτικές από τους Προκαθήμενους της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Εκτός όμως από την παραγωγή κρασιού, η Ορθόδοξη λατρευτική παράδοση και πίστη είναι ζυμωμένες με την ίδια την καλλιέργεια του Μοσχάτου στη Σάμο.

Ο χρόνος έναρξης των καλλιεργητικών εργασιών, ορόσημα για την πορεία της ωρίμανσης, καθώς και οι ιεροτελεστίες μέσα στο αμπέλι είναι σε πολλές περιπτώσεις άμεσα συνδεδεμένες με την θρησκευτική παράδοση και πίστη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ακόμη και στις μέρες μας, η ημέρα εορτής του Αγίου Τρύφωνα (1η Φεβρουαρίου) προστάτη των αμπελιών και των αμπελουργών θεωρείται και η εναρκτήρια για το κλάδεμα σε όλη τη Σάμο.

Ο Άγιος Τρύφωνας τιμάται ως προστάτης των αγρών και των αμπελιών, που αποδιώχνει τα βλαπτικά των καλλιεργειών έντομα και ποντίκια. Γι’ αυτό άλλωστε και η εικονογράφησή του τον εικονίζει με ένα αμπελουργικό εργαλείο (κλαδευτήρι ή «τραχά») στο χέρι. Μετά τη θεία λειτουργία διαβάζεται ο σχετικός εξορκισμός του αγίου, δια του οποίου αποτρέπονται τα βλαπτικά έντομα και ζωϋφια.

Στην ταινία «Σάμος: Από χώμα και νερό», που κυκλοφόρησε το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», έχουν αποτυπωθεί ορισμένες τελετουργικές θρησκευτικές πρακτικές, ιδιαίτερα σχετιζόμενες με τη λαϊκή λατρεία του αγίου Τρύφωνα, του εθιμικού προστάτη των αμπελουργών, στο νησί της Σάμου.

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!