Παραδοσιακές σταφυλοδόχοι στην Σάμο

SW_ROU~3
Πρόκειται για χτισμένες με πέτρα δεξαμενές μέσα στις οποίες, εκείνα τα χρόνια, ο ΕΟΣΣ συγκέντρωνε τα οινοστάφυλλα των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού, οι οποίοι τα μετέφεραν με τα ζώα στο χώρο των σταφυλοδόχων.
Οι σταφυλοδόχοι είναι υπερυψωμένες δεξαμενές, ύψους περίπου 3 μέτρων, στηριγμένες σε πέτρινες δοκούς με μια ευθεία επιφάνεια όπου και εκφορτωνόταν η παραγωγή των σταφυλιών. Ξεκίνησαν να δημιουργούνται μόνιμες σταφυλοδόχοι σε όλα τα παραδοσιακά αμπελοοινικά χωριά της Σάμου, με την ίδρυση της Ένωσης Συνεταιρισμών το 1934. Κατασκευάζονταν κατά κύριο λόγο από υλικά της περιοχής (πέτρες και λάσπη) με κάποιο τσιμεντοκονίαμα ως επένδυση της δομής αγότερα.
Περιλάμβαναν ισόγειο τμήμα του οποίου το ύψος ήταν περίπου 3 μέτρα (ώστε να χωρά στο ύψος τα οχήματα φορτοεκφόρτωσης), μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, ζυγαριά, δεξαμενές και χώρο γραφείου για την καταγραφή των ποσοτήτων.
Χρησιμοποιούνταν μέχρι και τη δεκαετία του 70 περίπου και σταδιακά εγκαταλείφθηκαν. Σήμερα, συναντάμε σταφυλοδόχους διάσπαρτες σε όλο το νησί καθώς περιηγούμαστε στα οινοπαραγωγικά χωριουδάκια της Σάμου. Στέκουν εγκαταλελειμμένες, ωστόσο παραμένουν σιωπηλοί μάρτυρες μιας άλλης εποχής που η οινοποιητική δραστηριότητα ανθούσε στη Σάμο.
Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!