Ποικιλίες αμπέλου στη Σάμο

SW_ROU~3

Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, με την υπερτίμηση του κρασιού και της σταφίδας, οι αμπελώνες στη Σάμο πήραν τεράστιες διαστάσεις και κατείχαν μεγάλο μέρος του νησιού.

Τα κυριότερα είδη κλημάτων που καλλιεργούνταν ήταν: “Αγίγαρτον, αετονύχι, αϊγιαννήτικο, αραπάκι, ασπρούδι, αυγουλάτο, βασιλοστάφυλο, γιαννακάκι, γκέμερο, εφτάκηλο, κατινπαρμάκι, καριωτάκι, καρτζιώτης, καρυδάτο, κατηκαράς, κηρκισές, κλαρούδα, κοκκινέλι, κρηκινοστάφυλο, κολοκυθάτο, κοτζανίτης, κουντούρα άσπρη και μαύρη, κουσαντασιανό, κριτζανιστό, λαύκα, μαρούδα, μοσχοδιάφυλλο, μοσχάτο άσπρο, μαύρο και ανατολικό, μπεγλέρη, μπεγλέρη κουσανδιανό, ξανθό αετονύχι, παναγίας κλήμα, πεμπεοζούμι, περίκι, προϊμάδι, ρητινό, ροζακί, ρωδίτης, ρούσσο σάμια, σαμοζούμι, σαπίτης, σερίκι, σιδερίτης, σκυλοπνίχτης, τζαούση, τζεκερδεξίδη, φωκιανό, χειμωνιάτικο, χονδρορρήτινο, χονδροστάφυλο”. Από τ΄ αμπέλια αυτά οι γεωργοί παρήγαν τα σαμιακά κρασιά και ιδιαίτερα τον ανθοσμία.

Σταδιακά μέσα στον 20ο αιώνα, εγκαταλείφθηκαν πολλά από αυτά τα είδη και επικράτησαν από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου το Μοσχάτο Σάμου ως λευκός οίνος και το Φωκιανό ως κόκκινος οίνος, αφού κατείχαν τη μεγαλύτερη έκταση του Σαμιακού αμπελώνα.
Το Ρητινό, ο Αυγουστιάτης και πιο σπάνια το «Μαύρο», ο «Ροδίτης» και το «Κοκκινέλι» συμπληρώνουν την εικόνα των αμπελώνων της Σάμου. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια βασικά στοιχεία για τις κύριες ποικιλίες που παράγονται στους σαμιακούς αμπελώνες.
ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΑΜΟΥ
Το Μοσχάτο Σάμου είναι γνωστό και ως Μοσχάτο άσπρο, Μοσχούδι, Μοσχοστάφυλλο. Χαρακτηρίζεται από μέτρια ζωηρότητα και παραγωγικότητα, με αποδόσεις που κυμαίνονται από 500-1000kg ανά στρέμμα. Είναι αρωματική ποικιλία και καλλιεργείται για οινοποίηση. Το μοσχάτο Σάμου έχει προσαρμοστεί τέλεια στις ιδιαίτερες εδαφολογικές συνθήκες του νησιού, όπως φαίνεται απ’ τα θαυμάσια κρασιά που παρασκευάζονται απ’ το γλεύκος του.
ΦΩΚΙΑΝΟ
Ποικιλία Μικρασιατικής προέλευσης. Καλλιεργείται στη Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, στα νησιά του Αιγαίου πελάγους και σποραδικά σε όλη τη χώρα. Το Φωκιανό είναι γνωστό και ως Σαμιώτικο, Δαμάσκηνο ή Δαμασκηνάτο και Ερικαράς [εκ του iri-Kara: μαύρο δαμάσκηνο]. Ποικιλία υψηλής παραγωγικότητας, με ερυθρές χοντρές ρώγες, που τρώγεται ευχάριστα και σαν φρούτο. Από την ποικιλία παρασκευάζονται ερυθροί οίνοι αρκετά καλής ποιότητας, που χαρακτηρίζονται από μέτριο αλκοολικό τίτλο, μέτρια οξύτητα και χρώμα.
ΡΗΤΙΝΟ
Το Ρητινό πρόκειται για ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται σποραδικά σε διάφορα μέρη της χώρας όπως στην Εύβοια, στην Μαγνησία, στην Σάμο, την Ικαρία και στις Σποράδες. Το κρασί του είναι υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλής οξύτητας με μέτριο χρώμα. Χαρακτηρίζεται από ζωηρότητα παραγωγικότητα και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΗΣ
Ο Αυγουστιάτης ανήκει σε μια ομάδα πολύ σπάνιων ελληνικών ποικιλιών, που καλλιεργούνται σε μικρή έκταση, από λίγους οινοπαραγωγούς, αλλά με εντυπωσιακά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας. Είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, η οποία δίνει κυρίως ερυθρά ξηρά κρασιά, που οδηγούν την εξερεύνηση του παγκόσμιου αμπελώνα στα άκρα. Κατάγεται από τη Ζάκυνθο και καλλιεργείται επίσης στη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ καλλιεργείται και σε μικρή έκταση στο νησί της Σάμου. Ο αυγουστιάτης δίνει κρασιά με βαθύ, ζωηρό, σκούρο κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μεσογειακών βοτάνων. Τα κρασιά αυτά ωριμάζουν συνήθως σε βαρέλι, ενώ έχουν στρογγυλό στόμα, με μέτριο σώμα, λεπτόκοκκες ταννίνες και μέτρια προς υψηλή αλκοόλη.

[tta_listen_btn]

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!