Σπίτια Εβραίων Εμπόρων, Βαθύ

SW_ROU~3

Επί της παραλιακής λεωφόρου της Σάμου, λίγο μετά την περιοχή «Γεφυράκι» και με κατεύθυνση προς το Μαλαγάρι, μπορεί κανείς να εντοπίσει οικίες νεοκλασικής κυρίως κατασκευής, οι οποίες ανήκαν σε Εβραίους Εμπόρους Οίνου.

Παράλιες ζώνες και οικισμοί στη Σάμο με σκοπό το εμπόριο οίνου και σταφίδας, αναπτύχθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα και τις αρχές του 19ου, όπου η παρουσία του Εβραϊκού στοιχείου εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή Βαθέος.

Μετά τη συνθήκη του Kιουτσούκ Kαϊναρτζή (1774), αναπτύχθηκε πολυάριθμος εμπορικός στόλος μικρών πλοίων που διακινούσαν την τοπική παραγωγή, κυρίως μοσχάτων οίνων προς τα τότε εμπορικά κέντρα. Οι Εβραίοι έμποροι διακινούσαν σαμιώτικο κρασί προς τη Θεσσαλονίκη, τη Μαύρη Θάλασσα έως και τη Ρωσία.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, αρκετά από τα μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας εκ των Βουρλών της Μικράς Ασίας, εγκαταστάθηκαν στη Σάμο. Η ανάπτυξη της αμπελουργίας έδωσε τη δυνατότητα νέων εμπορικών συνεργασιών για τους Εβραίους της Σάμου, οι οποίοι υποστηρίζονταν και από την Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότερες από τις πολυτελείς κάποτε κατοικίες τους στο Βαθύ της Σάμου, πέρασαν στα χέρια ιδιωτών και άλλες, είναι εγκαταλελειμμένες.

Σπίτια Εβραίων Εμπόρων, Βαθύ

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!