Το ναυάγιο της Κυρήνειας ήταν ένα εμπορικό πλοίο των κλασικών χρόνων, μόλις 15 μέτρων, το οποίο βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας κοντά στην πόλη της Κυρήνειας της Κύπρου. Το αρχαίο ναυάγιο ήταν ένα καταπληκτικό εύρημα γιατί εκτός από το φορτίο είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση και το ξύλινο σκαρί. Το φορτίο που κουβαλούσε όταν βυθίστηκε ήταν 403 αμφορείς για μεταφορά κρασιού, 29 μυλόπετρες, μερικά χάλκινα νομίσματα, διάφορα σκεύη για την προετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού.
Το πλοίο της Κυρήνειας είχε ταξιδέψει στο Αιγαίο σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το θαλασσινό εμπόριο ήταν στη πλήρη άνθισή του. Το φορτίο του πλοίου δίνει ενδείξεις για τους σταθμούς που είχε κάνει το πλοίο κατά το τελευταίο του ταξίδι.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του φορτίου ήταν οξυπύθμενοι αμφορείς, για την μεταφορά κρασιού και λαδιού, από τη Ρόδο και τη Σάμο. Οι μυλόπετρες φορτώθηκαν από τη Νίσυρο ή ακόμα και από την Κω. Τα αμύγδαλα ίσως να είχαν φορτωθεί από την Κύπρο. Το πλοίο λοιπόν κινούνταν στο Ανατολικό Αιγαίο. Πιθανόν λοιπόν να ξεκίνησε από τη Σάμο, μετά ίσως έκανε μια στάση στην Κω ή στη Νίσυρο για να φορτώσει μυλόπετρες, μετά στη Ρόδο, το λιμάνι της οποίας αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο της εποχής, όπου θα φόρτωσε τους πολλούς αμφορείς με το κρασί. Μετά θα κατευθύνθηκε στην Κυρήνεια της Κύπρου και ακολούθησε το ναυάγιο.

Pin It on Pinterest