Το 1870 κάνει την εμφάνιση του το έντομο της φυλλοξήρας στη Γαλλία, το οποίο και καταστρέφει εκατομμύρια στρέμματα γαλλικών αμπελώνων. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης των σαμιώτικων κρασιών, τα οποία σημειώνουν σημαντικότατη αύξηση πωλήσεων και τιμών το 1880, με ρεκόρ ακτοπλοϊκών συνδέσεων για το νησί της Σάμου!

Οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας, λόγω του γνωστού προβλήματος της φυλλοξήρας, στράφηκαν στην εισαγωγή ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων σαμιακού οίνου. Το 1883 από συνολική παραγωγή 99.300 στατήρων, οι 62.000 εξήχθησαν στη Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα αυτού,  το Μοσχάτο Σάμου θεωρείται σήμερα συγγενής ποικιλία -αν όχι ταυτόσημη-με τη Γαλλική Muscat de Frontignan που καλλιεργείται στη μεσημβρινή Γαλλία, όπως σημειώνει και ο καθηγητής αμπελουργίας Οδ. Νταβίδης στην «Αμπελογραφία».

Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία του Θεοδώρου Bent (Journal of Hellenic Studies, 1886) ότι όλη η περιοχή της αρχαίας πόλης στο «Τηγάνι» (Πυθαγόρειο) καλυπτόταν από αμπέλια, τα οποία έφταναν ως το Κάστρο του Λυκούργου αλλά και πιο χαμηλά, προς το λιμάνι.

Pin It on Pinterest