Ο Σαμιακός οίνος εξάγεται στη Γαλλία

Ο Σαμιακός οίνος εξάγεται στη Γαλλία

Το 1870 κάνει την εμφάνιση του το έντομο της φυλλοξήρας στη Γαλλία, το οποίο και καταστρέφει εκατομμύρια στρέμματα γαλλικών αμπελώνων. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης των σαμιώτικων κρασιών, τα οποία σημειώνουν σημαντικότατη αύξηση πωλήσεων και τιμών το 1880, με ρεκόρ ακτοπλοϊκών συνδέσεων για το νησί της Σάμου!

Οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας, λόγω του γνωστού προβλήματος της φυλλοξήρας, στράφηκαν στην εισαγωγή ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων σαμιακού οίνου. Το 1883 από συνολική παραγωγή 99.300 στατήρων, οι 62.000 εξήχθησαν στη Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα αυτού,  το Μοσχάτο Σάμου θεωρείται σήμερα συγγενής ποικιλία -αν όχι ταυτόσημη-με τη Γαλλική Muscat de Frontignan που καλλιεργείται στη μεσημβρινή Γαλλία, όπως σημειώνει και ο καθηγητής αμπελουργίας Οδ. Νταβίδης στην «Αμπελογραφία».

Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία του Θεοδώρου Bent (Journal of Hellenic Studies, 1886) ότι όλη η περιοχή της αρχαίας πόλης στο «Τηγάνι» (Πυθαγόρειο) καλυπτόταν από αμπέλια, τα οποία έφταναν ως το Κάστρο του Λυκούργου αλλά και πιο χαμηλά, προς το λιμάνι.

Ο Σαμιακός οίνος και η Καθολική Εκκλησία

Ο Σαμιακός οίνος και η Καθολική Εκκλησία

Η Καθολική Κοινότητα της Σάμου, πριν την δημιουργία της «Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» και την (αναγκαστική τότε) οινοποίηση και εμπορία του προϊόντος μέσω αυτής, είχε το ρόλο τροφοδότη και διακινητή γλυκού κρασιού για τις ανάγκες της Καθολικής Εκκλησίας σε Γαλλία, Ιταλία, Αφρική και αλλού.

Είναι ζωντανές ακόμη οι μνήμες των παλιών κατοίκων της Σάμου αλλά και καθολικών ιερέων από τα υπόγεια της «Καθολικής Εκκλησίας» επί της παραλιακής οδού της Σάμου.

Ήταν γεμάτα με χτιστές δεξαμενές σαμιακού οίνου αλλά και υπερμεγέθη ξύλινα βαρέλια, το καθένα από τα οποία έφερε «οικόσημα» Καρδιναλίων. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της τελευταίας ηγουμένης του Τάγματος του Αγ. Ιωσήφ στη Σάμο, αδελφής Μικελίνας, στον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από τους Γερμανούς, το κρασί από τα υπόγεια της εκκλησίας έρεε στο λιμάνι, αλλάζοντας ως και το χρώμα της θάλασσας!

Το σαμιώτικο Μοσχάτο κρασί ως και σήμερα, τροφοδοτεί τις Καθολικές Αποστολές σε διάφορες χώρες, αν και σαφώς σε μικρότερες ποσότητες.

Pin It on Pinterest