Ο Σαμιακός οίνος εξάγεται στη Γαλλία

Ο Σαμιακός οίνος εξάγεται στη Γαλλία

Το 1870 κάνει την εμφάνιση του το έντομο της φυλλοξήρας στη Γαλλία, το οποίο και καταστρέφει εκατομμύρια στρέμματα γαλλικών αμπελώνων. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης των σαμιώτικων κρασιών, τα οποία σημειώνουν σημαντικότατη αύξηση πωλήσεων και τιμών το 1880, με ρεκόρ ακτοπλοϊκών συνδέσεων για το νησί της Σάμου!

Οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας, λόγω του γνωστού προβλήματος της φυλλοξήρας, στράφηκαν στην εισαγωγή ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων σαμιακού οίνου. Το 1883 από συνολική παραγωγή 99.300 στατήρων, οι 62.000 εξήχθησαν στη Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα αυτού,  το Μοσχάτο Σάμου θεωρείται σήμερα συγγενής ποικιλία -αν όχι ταυτόσημη-με τη Γαλλική Muscat de Frontignan που καλλιεργείται στη μεσημβρινή Γαλλία, όπως σημειώνει και ο καθηγητής αμπελουργίας Οδ. Νταβίδης στην «Αμπελογραφία».

Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία του Θεοδώρου Bent (Journal of Hellenic Studies, 1886) ότι όλη η περιοχή της αρχαίας πόλης στο «Τηγάνι» (Πυθαγόρειο) καλυπτόταν από αμπέλια, τα οποία έφταναν ως το Κάστρο του Λυκούργου αλλά και πιο χαμηλά, προς το λιμάνι.

Ο Σαμιακός οίνος σε έκθεση στο Λονδίνο

Ο Σαμιακός οίνος σε έκθεση στο Λονδίνο

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1860 η δυναμική της αμπελουργίας αναδείχθηκε, όταν με το θειάφι η παραγωγή είχε ανακάμψει. Σαμιακά προϊόντα μεταξύ των οποίων η σταφίδα και το κρασί στάλθηκαν αρχικά στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια το 1862 στην έκθεση του Λονδίνου.

Αφενός, τα ανοίγματα αυτά στις εκθέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές και, αφετέρου, η απόσπαση βραβείων ή επαίνων συνέτειναν στο να ληφθούν από την ηγεμονική διοίκηση μέτρα βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας του σαμιακού οίνου. Τα μέτρα ήταν: α. η πρόσκληση ειδικού οινοποιού από τη Γαλλία για να διδάξει τους αγρότες αμπελουργία και οινοποίηση, και β. η ίδρυση οινοποιητικής εταιρείας για την εμπορία και διαχείριση των κρασιών.

 

Το μοσχάτο κρασί μεταβαίνει στη Σμύρνη

Το μοσχάτο κρασί μεταβαίνει στη Σμύρνη

Την περίοδο του 1600 έως και τον επόμενο αιώνα, τα νοικοκυριά φαίνεται να συνδυάζουν την αμπελοκαλλιέργεια με την καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών και διαφόρων δένδρων. Έτσι εξασφάλιζαν αφενός τα απαραίτητα προϊόντα για τη διαβίωση τους και αφετέρου, με την πώληση του κρασιού και μέρους των οπωρολαχανικών, εξασφάλιζαν το απαραίτητο χρηματικό κεφάλαιο για την κάλυψη των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων τους.

Κατά τον επόμενο αιώνα (1700 με 1800) υπάρχουν πλήθος μαρτυρίες, κυρίως περιηγητών, οι οποίοι καταγράφουν ως σημαντικότερη παραγωγική δραστηριότητα της Σάμου, την αμπελοκαλλιέργεια.  Το μοσχάτο κρασί μετατρέπεται σε καθαρά εξαγώγιμο είδος, αφού προοριζόταν για πώληση στους Γάλλους εμπόρους της Σμύρνης.

Ο Σαμιακός οίνος σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Σαμιακός οίνος σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη

Pierre de Gigord Collection of Photographs of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey, 1850-1958

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1860 η δυναμική της αμπελουργίας αναδείχθηκε, όταν με το θειάφι η παραγωγή είχε ανακάμψει. Σαμιακά προϊόντα μεταξύ των οποίων η σταφίδα και το κρασί στάλθηκαν αρχικά στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια το 1863 στην έκθεση του Λονδίνου.

Αφενός, τα ανοίγματα αυτά στις εκθέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές και, αφετέρου, η απόσπαση βραβείων ή επαίνων συνέτειναν στο να ληφθούν από την ηγεμονική διοίκηση μέτρα βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας του σαμιακού οίνου.

Τα μέτρα ήταν: α. η πρόσκληση ειδικού οινοποιού από τη Γαλλία για να διδάξει τους αγρότες αμπελουργία και οινοποίηση, και β. η ίδρυση οινοποιητικής εταιρείας για την εμπορία και διαχείριση των κρασιών. ”

Πηγή φωτογραφίας: http://www.eskiistanbul.net/tag/1860/

Ο Σαμιακός οίνος και η Καθολική Εκκλησία

Ο Σαμιακός οίνος και η Καθολική Εκκλησία

Η Καθολική Κοινότητα της Σάμου, πριν την δημιουργία της «Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» και την (αναγκαστική τότε) οινοποίηση και εμπορία του προϊόντος μέσω αυτής, είχε το ρόλο τροφοδότη και διακινητή γλυκού κρασιού για τις ανάγκες της Καθολικής Εκκλησίας σε Γαλλία, Ιταλία, Αφρική και αλλού.

Είναι ζωντανές ακόμη οι μνήμες των παλιών κατοίκων της Σάμου αλλά και καθολικών ιερέων από τα υπόγεια της «Καθολικής Εκκλησίας» επί της παραλιακής οδού της Σάμου.

Ήταν γεμάτα με χτιστές δεξαμενές σαμιακού οίνου αλλά και υπερμεγέθη ξύλινα βαρέλια, το καθένα από τα οποία έφερε «οικόσημα» Καρδιναλίων. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της τελευταίας ηγουμένης του Τάγματος του Αγ. Ιωσήφ στη Σάμο, αδελφής Μικελίνας, στον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από τους Γερμανούς, το κρασί από τα υπόγεια της εκκλησίας έρεε στο λιμάνι, αλλάζοντας ως και το χρώμα της θάλασσας!

Το σαμιώτικο Μοσχάτο κρασί ως και σήμερα, τροφοδοτεί τις Καθολικές Αποστολές σε διάφορες χώρες, αν και σαφώς σε μικρότερες ποσότητες.

Pin It on Pinterest